We use cookies to personalise our content and adverts. Information about your use of our site is shared with our advertising providers. You also agree to our terms and conditions (T&C).

Five patients, all potential blood donors, are waiting in the doctor's surgery and are sitting on the bench from left to right. Can you determine the position of each patient along with their blood group, age, height and weight? Their ages are 5, 9, 30, 46 and 60. Their heights are 40, 48, 60, 65 and 74. Their weights are 40, 75, 96, 125 and 165.

The person on the far right is 37 years older than Jason, and is 60 inches tall.

Jason weighs 56 pounds more than his height.

Alan weighs 75 pounds and is 74 inches tall.

John is type AB and weighs 56 pounds less than Jason.

The person in the centre is 9 years old, is blood type AO and weighs 96 pounds.

Adam, who is the first, is 65 inches tall, and weighs 100 pounds more than his height.

The person who is blood type O, is 25 years older than the person to the left of them.

Kevin is 60 years old.

The person who is blood type A, is 55 years younger than Kevin and is not next to the person who is type AO.

The person who is next to the 9 year old but not next to the person who is 65 inches tall, is blood type B, and weighs 125 pounds.

The head weighs 24 pounds, the body weighs 32 pounds and the tail weighs 8 pounds.

The trout is made up of the head, body and tail, H, B and T.

We are told that:

T = 8

H = T + B ÷ 2 (1)

B = H + T (2)

Placing T into (1) and (2) we get:

H = 8 + B ÷ 2 (3)

B = H + 8 (4)

Using (4) in (3) we get:

H = 8 + B ÷ 2

H = 8 + (H + 8) ÷ 2 (5)

Multiplying (5) by 2 we get:

2H = 16 + H + 8

2H = 24 + H

H = 24

Therefore, by (2):

B = H + T

B = 24 + 8

B = 32

Giving:

H = 24 B = 32 T = 8

And a total of 24 + 32 + 8 = 64 pounds. QED.

Puzzle 3

Last week I travelled from London to Leeds, which is a distance of 174 miles.

I started at 9.15am and completed the journey with an average speed of 40 miles per hour.

On the way back, in the evening, I travelled exactly the same route, starting at 5.15pm. The traffic was light and I completed the journey with an average speed of 60 miles per hour.

What was the overall average speed for round trip?

Hint: Remember that Time = Distance ÷ Speed, and Speed = Distance ÷ Time.

Answer: 48 miles per hour.

Time = Distance ÷ Speed
Speed = Distance ÷ Time

The outward journey took 174 miles ÷ 40 mph = 4.35 hours.

The return journey took 174 miles ÷ 60 mph = 2.9 hours.

So I travelled a total of 2 x 174 = 348 miles. I did this in a total of 4.35 + 2.9 = 7.25 hours.

My overall average speed was therefore 348 miles ÷ 7.25 hours = 48 miles per hour. QED.

Puzzle 4

During the recent BrainBashers cipher convention, a Morse code contest took place.
The contest consisted of a Morse code transmission where the spaces between the letters and words were missing.
Can you find the ten names for pet cats?

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

Luckily, BrainBashers has provided you with a listing of the Morse code characters. Good luck!

We use cookies to personalise our content and adverts. Information about your use of our site is shared with our advertising providers. For more information please view our privacy policy. By using the site you also agree to our terms and conditions.