We use cookies to personalise our content and ads, and for traffic analysis. Information is also shared with our advertising and analytics providers. By using the site you also agree to our T&C.

Imagine a bottle recycling skip, empty other than one lonely bottle.

Every hour, on the hour, people come and put bottles into the skip.

The first hour, at Noon, one person came and put a bottle in.

One hour later, two people placed a bottle each into the skip.

An hour later four people placed a bottle each into the skip.

This doubling of people continued until 11pm, when the skip was finally full.

When was the skip exactly half full?

[Ref: ZFKX]

Hint: Remember that the bottle count doubles each time.

Answer: 10pm.

The skip started with 1 lonely bottle.

At Noon: 1 person came along and added a bottle, making the total 2 bottles.

At 1pm: 2 people came along and added a bottle each, making the total 2 + 2 = 4 bottles.

At 2pm: 4 people came along and added a bottle each, making the total 4 + 4 = 8 bottles.

At 3pm: 8 people came along and added a bottle each, making the total 8 + 8 = 16 bottles.

Therefore the number of bottles in the skip is doubling every hour, as it was full at 11pm, it must have been half full at 10pm.

Puzzle 105

Using the BrainTracker grid below, how many words can you find? Each word must contain the central C and no letter can be used twice, however, the letters do not have to be connected. Proper nouns are not allowed, however, plurals are. Can you find the nine letter word?