[X]

Privacy Policy + T&C

We use cookies to personalise our content and ads, and for traffic analysis. Information is also
shared with our advertising and analytics providers. By using the site you also agree to our T&C.

[X]

Common Answers

Have you entered August's Common Answers?

BB Logo Spacer
Spacer
Line
Line

Puzzle - Answer

Old CarA car travels at a speed of 64mph and its fuel consumption is 28 mpg.

It has a 11 gallon tank which was full when it started but at that very moment began to leak fuel.

After 112 miles the car stops with a completely empty tank.

How many gallons per hour was it losing?

 [Ref: ZJAI] © Kevin Stone

Answer: 4 gallons per hour.

Remember that Time = Distance ÷ Speed.

The car travels 112 miles, which uses 112 miles ÷ 28 mpg = 4 gallons of fuel. This leaves 7 gallons.

The car took 112 miles ÷ 64 mph = 1.75 hours (1 hour 45 mins) to travel the 112 miles, which means the 7 gallons were lost in 1 hour 45 mins.

Therefore the car was losing the fuel at a rate of 7 gallons ÷ 1.75 hours = 4 gallons per hour. QED.

Back to the puzzles...

 

 



This website uses cookies, for more information please view our privacy policy. By using the site you also agree to our terms and conditions.

Line
Line